"> Caudicaria

IN DE ROMEINSE PERIODE VOER CAUDICARIA NAVIS VANUIT GANUENTA (nu colijnsplaat) OP BRITANNIA. 

STICHTING CAUDICARIA WIL DEZE ROMEINSE HANDELSROUTE  VANUIT COLIJNSPLAAT NOG EENMAAL BEVAREN.

Het_Schip_de_Caudicaria_Navis_82.jpg

 

Omroep Zeeland 14 januari  2023 3 minuten leestijd Pim v.d. Berg © Omroep Zeeland. Wie een kwartje in Dimp Nelemans, voorzitter van de stichting Caudicaria Colijnsplaat, gooit en terloops vraagt of ze iets van de Romeinse geschiedenis van Colijnsplaat wil vertellen, kan er maar beter bij gaan zitten. Nelemans neemt je mee op reis naar de tijd dat Colijnsplaat de Latijnse naam Ganuenta droeg en de Zeeuwse economie opjoeg met zout en mosselen die naar Britannia werden vervoerd. Ze wijst daarbij naar de de tempel van de godin Nehalennia en vervolgens naar een model van het schip de Caudicaria Navis, dat gebouwd werd door vrijwilligers onder leiding van kunstenaar Ludo van der Wel. Het origineel werd opgegraven in London, met een Belgische molensteen in het ruim en een munt onder de mast. Die munt bungelt nu aan een ketting om Nelemans' nek. Nadat het model naast de tempel geplaatst werd kreeg Nelemans keer op keer de vraag wanneer er een echt varende Caudicaria gebouwd zou worden. Toen ze ook enthousiasme proefde bij een Statenlid dat een lezing bijwoonde, besloot ze om de sprong te wagen. Het plan om een-op-een het Romeinse vrachtschip na te bouwen en er daadwerkelijk mee naar London te varen werd geboren.

Historische rondvaarten. Inmiddels heeft ze een voorstel klaarliggen om provinciale subsidie binnen te harken. "Het schip wordt van Zeeland", zegt ze. "Nadat we heen en weer naar London zijn geweest, neemt een schipper de boot over om er hier in de buurt historische rondvaarten mee te gaan doen." Een documentaire over de bouw, een onderwijsprogramma over de Romeinen in Zeeland en een stripboek maken allemaal deel uit van het plan. Op die manier wordt de aandacht voor het Zeeuws-Romeinse verleden naar een hoger plan gebracht. Op 13 januari 2023 strooide ze haar plannen uit over de Commissie Economie van Provinciale Staten in Middelburg. "Vraag niet naar de kosten, maar vraag naar wat het oplevert", was een argument dat de Statenleden zou moeten overtuigen om in ieder geval het casco voor rekening van de provincie te laten komen.

2025. Nelemans heeft 2025 voor ogen wanneer het gaat om de tewaterlating van de Caudicaria. "Je moet daar niet te lang over doen, anders verliest het aandacht." Of er na een eventuele provinciale injectie plaats aan boord is voor Statenleden om mee te varen naar Londen lijkt haar lastig in te schatten. Want wie mag dan wel mee en wie niet? Commissaris van de Koning Han Polman wellicht? "Alleen als hij kan zeilen", voegt ze er aan toe.

Stichting Caudicaria
Tel. (0)113308410
E-mail info@caudicaria.nl

Postadres: Voorstraat 45  4486 AJ, Colijnsplaat Nederland
KvK 88229580 RSIN 864546555